Tekst prvobitno objavljen na stranici Lounge.ba (25.04.2017.)

Autorica: Irena Fišić

Prije nego je postao poznat kao muž Kim Kardashian, KanyeaWesta nekoć smo pamtili kao obećavajućeg umjetnika i repera novije generacije, dok nas je oduševljavao svojim moćnim uradcima poput  “Can’t Tell Me Nothing”,  “Homecoming”, “Love Lockdown”, “All Of The Lights” inadasve “Stronger” , potonje u kolaboraciji s Daft Punk.

No, par godina kasnije, nakon formalnog stupanja u klan Kardashian, nužno su došli na red svakojaki ispadi, roditeljstvo, kao i nešto lošija muzika.

Ipak,  što se Kanyeove karijere tiče, nakon suradnje s Daft Punk-om, jedina najbolja stvar koja mu se mogla dogoditi (i koja se dogodila) bila je njegova dizajnerska kolaboracija s brendovima Nike, Louis Vuitton i Adidas, i to u obliku specijalne edicije patika pod nazivomYeezy, što je zapravo njegov dugogodišnji reperski nadimak.

Očekivano, “Jizi”  se nije zadržala samo na patikama, već je  sasvimslučajno (?) i gotovo preko noći postala jedna od najtraženijih linija odjeće današnjice, dajući aktualnoj modi jednu sasvim novu dimenziju. Pomoću nje, Kanye je  ostao u fokusu još neko vrijeme,  i to kao (još uvijek) cool tip.

 

MODNA REVOLUCIJA

Futuristička, pa ipak u skladu s duhom naše ere;  trendovska, ali i unikatna, Yeezy odjevni komadi  za žene i muškarce predstavljaju istovremeno nosivu (ready-to-wear) i nenosivu modu (haute couture).

Sve boje kože, te modeli u neobičnim instagramskim nijansama kojima samo Pantone zna imena, zaštitni su znak svake kolekcije, bez obzira na sezonu. Inače, ove godine, Kanye je izbacio svoju petu po redu kolekciju kojom dominira plava boja.

No, čime nas je to osvojio Kanyeov dizajn?

Pa, možda ranije nikad viđenim, neobičnim dizajnom patika, čizama i jakni  u nordijskom stilu,  i naravno – toplim i mekim, profinjenim materijalima.

Bez obzira da li se radi o muškoj ili ženskoj liniji, Yeezy   je zamišljen da pruži onaj toliko traženi osjećaj čistoće,  udobnosti i dobrog stila, te predstavlja težnju pojedinca za lijepim odijevanjem i izražavanjem vlastite osobnosti.

Savršene za one rebel duha,  Yeezy dukserce (hoodies) i stilski isparani tzv. rugged komadi odjeće i aksesoari milenijalcima daju izgled uličnih ratnika.

Ukratko, Yeezy je ona vrsta odjeće koju želimo, ali koju iz nekog razloga ne nosimo budući da u većini slučajeva nije društveno prihvatljiva.

No, na svu sreću, Yeezy služi i kao inspiracija mnogim high street brandovima, čije si modele obični smrtnici ipak mogu priuštiti.

MODNA KONTROVERZA

Da je i loša reklama dobra reklama pokazalo se u i Kanyeovom slučaju.

Dobarprimjer toga da  kontroverze garantiraju popularnost i mahnitu prodaju/kupovinu jesu i ekscesi vezani uz revije gotovo svake Yeezy kolekcije.

Poprilično smjeli dizajn odjeće i onesvještavanje manekenki na prošlogodišnjoj reviji  u New Yorku automatski su Kanyea i njegovu kolekciju prebacili u samo središte medijske pozornosti.

Osim toga, odjevni komadi namijenjeni svakoj rasi, dodatno su (i bespotrebno) dodali ulje na vatru na američkom kontinentu, gdje je, zna se, rasa itekako osjetljiva tema.

SVAKODNEVNA INSPIRACIJA

Yeezy je danas više pojam inspiracije za naš svakodnevnistil, nego što je tek obična linija odjeće (dostupna uglavnom celebrityjima). Danas ona predstavlja težnju gotovo svakog pojedinca  da  se ističe svojom vanjštinom, te nadasve – da se dobro osjeća u svojoj koži.

Odjeća je to koja u nama budi onog so fresh, so clean unutarnjeg repera, i koja čini da izgledamo kao da smo upravo izišli iz kakvog sci-fi filma, i to onog boljeg.

You’re quite the sellout, Kanye.