Usagi je bila jedna obična cmizdravica i izjelica – ali za Mamoru ona je bila savršena.

U mojoj ranoj tinejdžerskoj dobi, Tuxedo Mask bio je upravo taj koji mi je ukazao na to da ću jednoga dana upoznati nekoga tko će me voljeti baš takvu kakva jesam.

Izvor: Vice.com

Autorica: Janelle Lasalle/ Prevela i prilagodila: Irena Fišić

U mom svijetu tada nije postojao pojam kao što je seks. Dodiri, možda. Čvrsti familijarni zagrljaji, rukovanja, “nabaci-petaka”, sve je to bilo okej. Međutim, sve više od toga za mene je definitivno bilo ne-ne.

Rođena sam u obitelji sirijskih imigranata i išla sam u muslimansku školu. Nosila sam hidžab i molila se pet puta dnevno. Muslimanska je kultura zagovarala mnoge vrline – dobročinstvo, dobrotu, predanost i vjeru – no, bila je totalno lišena seksa.

Rijetko sam viđala svoje roditelje da se ljube, a čak i ako bi se to dogodilo, bilo je to nešto na brzinu. Uopće nisam smjela ni razgovarati s dječacima, pa čak niti pogledati ih. Morala bih okrenuti glavu svaki put kada bi se na TV-u pojavila scena ljubljenja.

Duboko u sebi, znala sam da u meni čuči nešto sasvim drugačije, oduvijek me pratio neki osjećaj, osjećaj kakvog nitko drugi u mojoj blizini nije pokazivao.

Tek kada sam prvi put ugledala Tuxedo Masku, junaka- srcolomca u seriji Sailor Moon, shvatila sam kakav je to zapravo osjećaj. Iako dotad još nisam niti razgovarala s nekim dečkom, po prvi put sam osjetila požudu u svom 12-ogodišnjem srcu. Htjela sam da me dotakne Tuxedo Mask, tajanstveni maskirani muškarac koji mi je krao srce svakog popodneva.

Sailor Moon (Mjesečeva ratnica) je japanska anime TV serija koja se emitirala 1990-ih godina. Pratila je pustolovine Sailor Moon i njene ekipe čuvara s čarobnim moćima koji su branili Zemlju od sila zla. Čitavo vrijeme pomagao im je Tuxedo Mask (Tuxedo Maska/ Maska u smokingu), tajanstveni lik koji se uvijek pojavi u trenutku kada je najviše potreban Sailor Moon.

Preko dana, Tuxedo Mask je jedan obični sedamnaestogodišnjak poznat kao Mamoru. Noću, on je junak pod plaštom koji štiti svoju ljubav Sailor Moon (zvanu Usagi) od vanzemaljaca koji neprestano napadaju zemlju.

Kada su na kraju 1. sezone svim likovima resetirani osjećaji, njegovi su bili toliko snažni da je ljubav Tuxedo Maske prema Sailor Moon prerasla u zaseban oblik života.

Njegova želja da zaštiti Usagi učinila je da njegova sjećanja napuste njegovo tijelo i poprime fizički oblik,  te postanu Vitez Mjesečine koji će postojati neovisno od Mamoru i nastaviti štititi Sailor Moon.

Dok sam gledala Sailor Moon, čitavo vrijeme sam se pitala: što to ima Usagi što ju čini tako vrijednom Mamoruine ljubavi?

Usagi nije vanredna ljepotica. Lijena je, šeprtljava, više viče nego što govori i poprilično je proždrljiva. Vlastiti prijatelji je uvijek pitaju zašto baš mora toliko cmizdriti ili u što joj staje sva ta hrana. Ali unatoč tomu, za Mamoru ona predstavlja nepopustljivu fiksaciju.

Promatrajući Mamoruovu ljubav prema Usagi, prvi sam put u životu shvatila da je ljepota mnogo više od pukog izgleda.

Kada je čuo da se Usagi uznemirila zbog toga što će postati model, u 1. sezoni, u epizodi pod nazivom  “Usagi je model: Bljesak čudovišne kamere”, Mamoru joj daje nekoliko mudrih savjeta.

“Iskreno, ljudi su danas totalno pobrkali lončiće”, započinje. “Vjeruju da je samo dobar izgled ono što djevojku čini lijepom. Ali ono što  jednoj djevojci omogućava da se istakne među ostalima je mnogo više od pukog fizičkog izgleda.”

Kao netko tko je cijeli svoj život proveo skrivajući svoje tijelo, ovaj je citat postao moje životno geslo. Sve do tada vjerovala sam da žene moraju imati dugu kosu, šminku i figuru pješčanog sata kako bi uopće bile vrijedne ljubavi.

I danju i noću zarobljena pod slojevima odjeće, sramila sam se što sam toliko različita od svojih, uglavnom bijelih, vršnjaka iz srednje škole. Vjerovala sam da me nikada nitko neće gledati na način kako je Mamoru gledao Usagi. Jednostavno nisam bila dovoljno dobra.

Pa ipak, svaki dan ušuškavala bih se  gledajući ovog savršenog džentlmena koji bi kroz plitku vanjštinu zurio u nečiju dušu.

Sama pomisao da bi neki muškarac mogao voljeti jednu ženu zato što je hrabra ili ljubazna, a ne lijepa, totalno me transformirala.

Bila sam 12-ogodišnjakinja s bubuljicama koja je prvi put u životu bila napaljena i nije znala kako se nositi s tim. Mamoru je u meni probudio vampirsku žeđ.

No, Mamoru ne samo da je želio Usagi/ Sailor Moon: on ju je stalno poticao da bude najbolja verzija sebe.

Svaki put kad se uplete u neku bitku, on joj se obrati: “Pogledaj u svoje srce i pronađi ratnika u sebi, Sailor Moon!” – kaže joj.

Kako sam odrastala u strogom domaćinstvu, često sam se osjećala kao Sailor Moon. Baš kao ona, uvijek sam ukazivala na nepravdu kad god bih je primijetila, što je bila navika zbog koje sam često mogla nadrljati.

Svaki muškarac, počevši od mog očuha, pa sve do bivših dečkiju, imao je ponešto za reći o mojoj groznoj navici da govorim. “Samo pričaš i pričaš”, govorili bi mi. “Zašto ti je uopće toliko stalo?”

Tada nisam imala Usagi kao poticaj. Osjećala sam se usamljeno. Ali kad sam upoznala svog budućeg supruga Arthura, sve se promijenilo.

Arthur nikada nije učinio ništa što bi uzrokovalo da se sramim onoga što jesam. Nadahnuo me da budem svoje najautentičnije ja, baš kao što je to činio Tuxedo Mask za Sailor Moon. Cijenio me, hrabrio i divio se dijelovima tijela koje sam mrzila na sebi. Njegovo ne-osuđivanje me guralo naprijed. Otkako sam s Arthurom, prvi put sam se zapitala: zašto sam uopće ikada tako osuđivala samu sebe?

Tuxedo Mask i Arthurova ljubav pokazali su mi da, umjesto da želim izgledati drugačije, sve što trebam je pronaći ljepotu u sebi.

Sve ono što sam nekoć smatrala negativnim karakteristikama, zapravo me čitavo vrijeme činilo posebnom: bila sam svoja vlastita Mjesečeva ratnica.

I da, počela sam se dosta manje brinuti oko toga što drugi misle o meni i uživati u svom najglupljem-ja.

I to sve zahvaljujući jednoj japanskoj anime seriji i jednom iznimnom muškarcu.