Prepun poliestera, synth popa,  burleske i groteske, emocija i drame, film koji je obilježio početak 2017. godine i to kao The Most Fucked Up Movie of The Year 2017, kako ga je nazvao portal Dangerous Minds, svakako je poljski horor mjuzikl The Lure (Zavođenje), film o sirenama – kanibalkama koje se pokušavaju asimilirati među ljude.

Okrunjen lovorikama na prestižnim filmskim festivalima poput Sundancea 2016. godine, ovaj redateljski prvijenac Agnieszke Smoczynske (čije će ime, odsad netko i zapamtiti) snimljen je još 2015. godine, no tek sada proživljava svoju slavu.

Naime, The Lure(u doslovnom prijevodu  Mamac) upravo ovoga trenutka oduzima dah svim zaljubljenicima u indie scenu u kinima širom svijeta, posebno u obećanoj zemlji zvanoj Amerika, kamo su se i zaputile glavne protagonistice na samom početku ovog filma, ali ih je sudbina ipak dovela u Varšavu.

Cirque-du-freak

Radnja započinje u post-sovjetskoj Poljskoj, jedne gluhe noći na obali pod mjesečinom, kada obitelj muzičara  doživljava nadnaravni susret sa dvjema sirenama. Nakon što im ove obećaju da ih neće pojesti, muzičari ih odluče uzeti pod svoje, te ih odvode u svoj jeftini varšavski noćni klub, gdje će sestre sirene – Zlatna i Srebrna nastupati  kao burleskne plesačice (hint: tu  je i ples u ogromnoj čaši u stilu Dite Von Teese).

Upravo  ovaj klub sa lo-fi disko muzikom i scenografijom kojoj bi pozavidio i sam Eurosong 80-ih godina, postaje glavno poprište na kojem se sudaraju ljubav, ljubomora, tragedija, sreća i strast. No, to postaje i mjesto u kojem se dvije sirene počinju razilaziti, odabirući različite putove u svom novom životu među ljudskom vrstom.

Dok se Srebrna zaljubljuje u mladog basistu Mieteka zbog čije je ljubavi spremna platiti cijenu (između ostalog i operaciju), krvožedna Zlatna počinje strahovati za njihove zajedničke, sestrinske snove da će zajedno otplivati do Amerike.

No, sama radnja nije jača strana ovog filma, kojeg dobrim dijelom čine nepovezane scene, sa brojnim  likovima čija je prisutnost sasvim nejasna. Sve te scene nekako uspijeva povezati  muzika i scenografija. Naime, ako se  išta može priznati ovome filmu – to je njegov jedinstveni soundtrack,  zbog kojeg  ga doživljavamo i  kao jednu vrstu muzičkog video spota.

Poster filma za američko tržište, Sam Pratt

T.a.t.u. s perajama

Zavođenje  je nevjerojatno vizualno i emocionalno iskustvo, emocionalni vlak smrti,  praćen pjevom sirena za pravi dojam grčke tragedije.

Zapravo, ako ste se ikada pitali kako bi zvučali glasovi sirena, onda bi vjerojatno zvučali  baš kao u ovom filmu. Uz  vodene zvukove i melodije sa blago tragičnim tonom (dark electronica), dok pjevaju, Zlatna i Srebrna nalikuju ruskim girl-bendovima kao što su T.a.t.u. ili Serebro.

Glumice Michalina Olszanska (Zlatna) i Marta Mazurek (Srebrna)  kao  idealne predstavnice slavenske ženske ljepote, sasvim  dočaravaju naš doživljaj sirena kao mitoloških bića. Sa ogromnim čudovišnim repovima, nimalo nalik onima u našim naučenim vizijama, one su savršene u svojoj nesavršenosti.

Ono što je, pak, čudesno kod ovog filma jeste prikaz dvaju strana ženske prirode – one iskonske, divlje i vođene životinjskim porivima; te one osjećajne, tople, a istovremeno hrabre i jake.

Andersenovski  kraj

Originalni efekti, fantastične melodije i karakterno nedosljedni likovi odlike su  ovog, blago rečeno suludog  filmskog ostvarenja, s kojim bi se eventualno mogli usporediti još samo Valerie and Her Week of Wonders i Jennifer’s Body.

No, svoju nekonzistentnost i nejasne scene film iskupljuje svojim tipičnim Andersenovskim završetkom.

I na samom kraju, Dangerous Minds je to lijepo zaokružio svojim opisom:

(The Lure) je isprani glam-grunge silazak u nadrealnu izopačenost gdje su ljubav, tragedija, požuda i otuđenje izmiješani u bizarni alt-svijet ispunjen sluzi i dimom cigareta.

Piše: Irena Fišić

Tekst prvobitno objavljen na Kultivisise.rs